Tilbud

Den lille novemberkasse

Original price was: kr. 1.014,00.Current price is: kr. 800,00.

Varenummer (SKU): 9500 Kategorier: ,

Beskrivelse

NV Prosecco ’Nononèno’, Da Lozzo – Veneto

Da Lozzo brødrene hører til den nye generation af Prosecco producenter i Veneto – de har overtaget bedsteforældrenes gård, og arbejder intenst på at gøre produktionen sundere, renere og mere bæredygtig: alt sammen for at højne kvaliteten af deres vine.

De arbejder på 13 hektar vinmarker plantet med hovedsageligt Glera, men også Pinot Grigio, og Merlot. Det giver dem ca. 15.000 flasker om året, og de hører således til de mindre producenter i regionen, som ellers er kendt for voldsom storproduktion. Gården er økologisk certificeret siden 2018 og arbejder desuden med enkelte biodynamiske tiltag i både mark og kælder. Nononèno er deres Brut Prosecco på 100% Glera. Boblerne opnås på tank under tryk, kaldet Charmat-metoden, og vinen fremstår klassisk og sprød, med meget lidt restsødme. God som aperitif, og særdeles velegnet til Spritz!

2023 Plan N, Domaine Roland Schmitt – Alsace

Familien Schmitt fremtryller noget af det mest autentiske, præcise, saftige og drikkevenlige vin som Bergbietens bakker vest for Strassbourg kan kaste af sig. De fleste ældre vinbøger hævder, at denne del af Alsace ligger for langt nordpå, og er alt for ubeskyttet til at kunne skabe fuldt modne druer og vine. Men det er forældet snak – faktisk kommer en række af de nye, unge og mest interessante producenter fra dette hjørne. I Domaine Schmitts tilfælde er der tale om en af de lokalt mest efterspurgte producenter, der sælger næsten hele sin produktion til de bedste restauranter i Alsace.

Vingårdens 7,2 hektar kommer fra to marker: Grand Cru Altenberg og Glintzberg (der ligger som forlængelsen af Altenberg, men uden Grand Cru-status). Der er flere Altenberg-marker i Alsace, og Altenberg de Bergbieten er den nordligst beliggende og mindst kendte. Alle vine er spontangærede, og ligger ca. 9 måneder sur lie på traditionelle store fade.

Plan N er gårdens usvovlede Riesling fra Glintzberg marken samt lidt yngre stokke længere nede ad skråningen. Det er syrefast og vildt, med flot modenhed og salt mineralitet.

2023 Mon P’tit Pithon Blanc, Olivier Pithon – Côtes Catalanes

Olivier Pithon har haft fødderne i vinmarker siden han som barn hjalp først sin bedstefar, og siden sin berømte storebror Jo Pithon, i fødeområdet Anjou i det vestlige Loire. Broderen var allerede i gang med at skabe sig et navn i Anjou, og det var naturligt, at også Olivier vil gå den vej. Det stod derimod ikke skrevet noget sted, at Oliver ville slå sig ned som vinbonde i Roussillon, på grænsen til Pyrenæerne og Spanien, i et område, der både hvad angår druesorter og klima, ikke kan blive meget mere forskelligt fra Anjou.

Det er stegende hedt om sommeren i Roussillon, hvor det ikke er usædvanligt, at temperaturen sniger sig op omkring de 35 grader midt på dagen. Derfor er det tankevækkende, hvor friske og elegante Olivier Pithons vine er, når man tænker på den koncentration, energi og solmængde, som vinene rummer. En del af forklaringen er den kolde og til tider voldsomme Tramontane-vind, der blæser ind over bakkerne fra nordvest, og beskytter druerne mod den værste sommerhede. Men vinden er ens for alle, og den vigtigste forklaring ligger i Oliviers tilgang til mark og kælder arbejde, og en unik fingerspidsfornemmelse for ædel vin, finesse og struktur. Det skaber vine med områdets naturlige saft og rige modne frugt, uden på noget tidspunkt at tendere overekstraktion.

Mon P’tit Pithon er lavet på en blanding af Grenache Gris og Grenache Blanc fra gårdens yngste vinstokke. Ukompliceret, saftig og ekstremt drikkevenlig. Der er en fin og frisk syre, men først og fremmest krydret frugt med masser af fersken, pære og fine mineraler.

Druerne kommer fra marker Pithon overtog i 2007. De dækker 1,2 hektar, og høstudbyttet er på 38 hektoliter/hektar.

2021 In Origine 400, La Felce – Ligurien

Siden 1998 har Andrea Marcesini haft ansvaret for familiegården øst for Cinque Terre, og gjort la Felce til en af førstegenerations naturvinsgårdene i Ligurien. Andreas idé om vindyrkning er knyttet til gamle traditioner både i dyrkning og i ønologiske fremgangsmåder.

Han forsøger ganske enkelt at genoplive den smag og følelse, han oplevede i sin barndom, med mest mulig respekt for naturen og jorden.  I årenes løb er arealet af vinmarker steget til 6 hektar, og der er føjet yderligere olivenlunde og grøntsagshaver til, hvor der f.eks. også produceres safran. Jordbunden, som de gennemsnitligt 50 år gamle vinstokke lever i, er hovedsageligt sand.

In Origine 400 var den første vin vi smagte fra La Felce, og nok en af de mest elegante macererede hvidvine vi har smagt. Den lægger sig i grænselandet mellem storladen hvid, og balanceret orange. Stokkene er næsten 90 år gamle, vinen får 18 dages maceration, og lagrer efterfølgende 10 måneder sur lie. Total svovl 35 mg/liter.

2019 Solstice, Château de l’Hospital – Bordeaux

Château de l’Hospital er en lille, relativt klassisk producent i den lidt mindre prestigefyldte del af Bordeaux, kaldet Graves. Her hersker Merlot, og det er da også hvad slottet historisk primært har beskæftiget sig med.

Allerede i midt 90’erne blev l’Hospital økologisk certificeret, og fokus i markarbejdet tog gradvist en mere biodynamisk drejning.

Seneste skud på stammen er Solstice – en ”klassisk” mini-Bordeaux på 100% Merlot uden fadlagring, og uden tilsat svovl. Det er din bedste ven til en god bøf på grillen!

2021 Teroldego, Agricola Foradori – Trentino

Efter Elisabetta Foradori i 1984 overtog vingården, og i 1986 lavede den første årgang af vinen Granato, fik hun hurtigt ry, som Trentinos fremmeste vinproducent, og vinbonden, som satte Teroldego på verdenskortet. Som med så mange andre druesorter, var der i 60’erne og 70’erne primært blevet plantet højtydende kloner, med det resultat, at kvaliteten af områdets traditionelle vine var til at overse. Derfor startede hun et omfattende arbejde med at udvælge og kortlægge de forskellige kloner af Teroldego på gårdens ældste marker, for at kunne tilplante med det bedste plantemateriale.

I starten af årtusindskiftet blev arbejdet omlagt og konverteret til biodynamisk produktion – Demeter certificering i 2007, og siden 2009 er vinproduktionen nærmest forvandlet, med de to enkeltmarksrødvine Morei og Sgarzon, og hvidvinene Nosiola og (fra 2014) Fuoripista Pinot Grigio.

Foradori er gårdens basis vin på 100% Teroldego. Det er også vinen som tager næsten halvdelen af alt gårdens Teroldego, og fungerer således som en art visitkort for Foradoris kvalitet og kunnen. Stilen er stram og struktureret, med høj syre og en nærmest lidt benet kvalitet, især når vinen er ung. Efter et par års flaskelagring udvikler den dog nærmest burgundiske bløde noter, med masser af rød bærfrugt og en let røget tone. Vinen gærer på beton, og lagrer på en blanding af store slavoniske egefade og foudres.

kr. 800,-

(normalpris kr. 1014,-)