Mosel

Tør Riesling er det nye Mosel

Riesling er hoveddruen i Mosel, hvor nye og etablerede vinproducenter i stigende grad producerer tør Riesling i tilgift til traditionelle vintyper som Kabinet, Spätlese og Auslese.

I de sidste to årtier har Mosel set en opblomstring af unge vinproducenter og en ny bølge af tørre Riesling-vine. De nye (og til dels de etablerede) kvalitetsproducenter har udvidet opfattelsen af Mosel og paletten af smagsudtryk i distriktet.

Når man rejser rundt i Mosel i dag bliver man konstant mindet om tiden der var – vinverdenen, som den så ud for 30-40 år siden. En masse bare marker på steder, hvor der aldrig burde have været plantet vinstokke. Det er marker som disse, der lagde druer til de halv- og helsøde konsum vine, som alt for mange vinbønder ukritisk producerede, fordi 60’erne og 70’erne efterspurgte den slags. Marker fra en tid, hvor alt kun sælges – uanset kvalitet.

I dag er mange af de middelmådige marker, som tidligere var under vin, tomme. Vinbønder, som stadig har stokke på den flade jord nær flodbredden, eller på plateauet over dalen, sælger oftest vinen fra på bulk.

De glade dage, hvor alt for mange vinbønder satsede ensidigt på halvsøde konsumvine er afløst af et større fokus på kvalitet. Samtidig har der været et stilskift, hvor flere vinbønder er begyndt at producere tørre vine. Resultat er en genfødsel af et af verdens bedste vinområder, hvor stadig flere vinbønder laver vine med den sprøde syre og intense mineralitet, som kendetegner de bedste vine fra Mosel – hvad enten det er søde, halvsøde eller tørre vine.

Riesling fra køligt klima

Riesling er hoveddruen i Mosel, hvor vinmarkerne er anlagt i sirlige rækker på de stejle skifferskråninger ned mod floden af samme navn. Mosel-floden udspringer i Alsace og løber langs med grænsen til Luxembourg før den drejer mod Trier og mødes med bifloderne Saar og Ruwer inden den løber ud i Rhinen ved Koblenz .

Mosel er et af de nordligste og køligste vindistriktet i Europa, og en af de største udfordringer er at modne druerne ordentligt. Derfor forgår høsten ofte langt hen på efteråret i oktober måned eller senere. Ikke desto mindre eller rettere: det er netop på grund af det marginale klima, at de bedste marker i distriktet er en kilde til noget af den mest sublime, stålsatte og mineralske Riesling i verden.

De sydvendte og sydligste vinmarker har generelt den bedste beliggenhed på grund af en større solmængde. Mosel-floden reflekterer solen, beskytter mod frost om foråret og øger varmen om sommeren, så det er muligt at høste solmodne druer med frisk syre og en tydelig mineralitet fra de stejle skifferskråninger.

Traditionel klassifikation af Moselvin

Kvalitetsvin QmP (Qualitätswein mit Prädikat) fra Mosel bærer typisk navnet på marken eller byen som druerne kommer fra. Vinen klassificeres traditionelt i forskellige vintyper ud fra graden af modenhed, som måles i forhold til indholdet af sukker i de høstede druer. De mest almindelige typer er Kabinet, Spätlese & Auslese.

Kabinet er nederste trin på rangstigen og er ofte ensbetydende med en let og halvtør hvidvin. Spätlese betyder sen høst og er en mere moden vin, der både laves med og uden restsukker – den tørre udgave benævnes Spätlese Trocken, mens halvtørre udgaver kaldes Halb-Trocken eller Feinherb. Auslese laves af sent høstede druer, som er meget modne og nogle gang er angrebet af skimmelsvampen botrytis, der bidrager til at koncentrere sukkerindholdet i druerne. Enkelte producenter laver også tør Auslese Trocken.

Weingut Meierer

Det er de færreste forbrugere, som forstår den traditionelle klassifikation og derfor, er der nogle Mosel-producenter, som fx Weingut Meierer, der kun skriver Kabinet, Spätlese og Auslese på etiketten, når der er tale om decideret søde vine.

Weingut Meierer ledes af den unge Mathias Meierer. Markerne ligger i Kesten på Paulinsberg i forlængelse af den berømte vinmark Brauneberger Juffer. Området omkring Kesten er kendt for at lave vine med sprød frugtsyre, citrustoner, strejf af grønne og gyldne æbler og en vidunderlig mineralsk intensitet.

Læs mere om Klaus Meierer.