Alto Adige
Masser af sol, høje bjergskråninger og lokale druer giver autentisk vin i Alto Adige
Lagrein, Schiava og en række tysk/franske druer får masser af solskin på de høje bjergskråninger i Alto Adige, der er en kilde til saftspændt rødvin og mineralsk hvidvin i det nordlige Italien.
Alto Adige ligger i det nordligste Italien. Vindistriktet grænser op til Østrig og Schweiz mod nord og Lombardiet mod vest samt Veneto i øst. Vinmarkerne ligger mellem 200 til 1000 meter over havets overflade, både på deciderede bjergskråninger og i et bælte på begge sider af floden Adige, som løber gennem midten af distriktet.
Bolzano er hovedbyen i den delvist autonome region, hvor byer, druer og vine både har et tysk og italiensk navn. Den tyske indflydelse er tydelig i det oprindelige Südtirol, der var en del af det Østrig-Ungarske kejserrige indtil slutningen af 1. verdenskrig.
Kvalitetsvin fra høje bjergskråninger
Alto Adige nyder godt af 300 solskinsdage om året. Solen bidrager til store udsving mellem nat- og dagtemperaturer pga. distriktets nordlige bredegrad og den ofte høje beliggenhed af vinmarkerne. Det giver ideelle betingelser for dyrkning af kvalitetsvin, fordi store temperaturudsving resulterer i maksimal udvikling af aroma og masser af frisk og læskende syre i vinene, som er glimrende til mad. Netop duft og friskhed er karakteristisk for vinene fra Alto Adige.
Det er dog vanskeligt at tale om en præcis Alto Adige-stil, da området er meget varieret, der er en mængde forskellige druesorter og markerne har meget store højdeforskelle. Man kan med andre ord finde alt fra sprøde kølige vine til fyldige og ret varme vine.
Kvaliteten i området og antallet af gode producenter har været stærkt stigende de seneste 20 år, og i dag udmærker Alto Adige sig, som et seriøst vinområde med et højt kvalitetsniveau. Selvfølgelig i særdeleshed hos nogle af de små specialister, men også hos de store kooperativer, som området altid har haft mange af.
Lagrain og St. Magdalener
Selvom Alto Adige er bedst kendt for sine hvidvine, er det faktisk produktionen af rødvin, som er størst. Lagrein er den mest udbredte og vigtigste rødvinsdrue i Alto Adige. Den har et højt indhold af syre og giver kraftige, mørke, magtfulde vine og helt tørre vine.
St. Magdalener DOC’en er lidt af en blandet landhandel, og ekstremt producentafhængig. Det kan være alt fra urtede, tynde og syrlige vine, til sprøde, elegante og lette vine med bærfrugt og en spændende bitterhed. Det afhænger af talent, beliggenhed og druesammensætning. St. Magdalener Classico & St. Magdalener dækker tilsammen noget over 200 hektar, og langt fra det hele er på bjergskråninger.
Vinen skal være lavet på minimum 85% Schiava og 15% andre druer, og det er meget afgørende hvilke andre druer, der anvendes. De mest interessante er ofte dem, der udover Schiava har et højt indhold af Lagrein.
Lokale, tyske og internationale hvidvinsdruer
Pinot Grigrio, Pinot Bianco og Chardonnay er blandt de mest udbredte hvidvinsdruer, men druesorter fra Tyskland og Alsace er også meget almindelige. Det gælder blandt andet: Müller Thurgau, Kerner, Riesling, Sylvaner, Veltliner og Gewurztraminer. Hvidvinene er typisk klare, sprøde og meget mineralske.
Niche Vine samarbejder med Ansitz Waldgries og Köfererhof, der er almindeligt anerkendt, som de allerbedste producenter i Alto Adige.
Köfererhof
Köfererhof er formentlig Italiens nordligste vingård og sammen med markernes høje beliggenhed i 700 til 800 meters højde giver det optimale betingelser for frisk og mineralsk hvidvin. Gården producerer kun hvidvin, og betragtes af mange, som en af italiens bedste hvidvinsproducenter.
Vinene er naturlige, umiddelbare og meget personlige. Druerne høstes manuelt, og vinhuset bruger kun den naturligt forekommende vildgær. Plantetætheden er høj, og høstudbyttet er tilsvarende lavt. Det giver komplekse, aromatiske autentiske hvidvine. På en gang koncentrerede og fyldige, og samtidig meget sprøde og rene.
Læs mere om Köfererhof.
Ansitz Waldgries
Weingut Ansitz Waldgries ligger 2 km nord for Bolzano, som er hovedbyen i Alto Adige.
Gården laver en beskeden mængde hvidvin på Sauvignon Blanc, men ellers er der tale om en virkelig rødvins- og enkeltdruespecialist. Alle forbinder ganske enkelt gården med Lagrein, hvor de laver tre forskellige niveauer, der viser hele Lagreins potentiale. Fra autentisk lokal vin med masser af tannin, til store komplekse og meget lagringsegnede vine. Desuden laver gården to af områdets mest elegante St. Magdalener, incl. den meget efterspurgte Antheos.
Markerne til vinhusets Lagrein og St. Magdalener ligger i 250 – 800 meters højde over havet. Vinen gærer i rustfri ståltanke og lagrer i botti og barriques.
Se vores udvalg af vin fra Ansitz Waldgries.