Amarone della Valpolicella
Amarone er en moderne meditationsvin
Amarone er en tør og kraftfuld vin med dyb, ren og sødmefyldt frugt. Det er også en ung og moderne vin, som opnår status af et internationalt brand i løbet bare to til tre årtier – et faktum som til dels afspejles i, at Amarone della Valpolicella først får DOCG-status gældende fra årgang 2008.
De første kommercielle Amaroner kommer på hylderne i 1950’erne og i de efterfølgende tiår, hvor nogle få vinproducenter begynder at lave tørre udgaver af den søde Recioto-vin, som Valpolicella primært var kendt for. Billedet ændrer sig markant i løbet af 70’er og 80’erne, hvor opblomstringen af charterturisme, stigende interesse for italiensk fodbold, gastronomi og design betyder, at efterspørgslen på italiensk vin stiger eksplosivt.
I Amarone falder den stigende interesse for italiensk mad og vin sammen med stigende brug af rustfri ståltanke og moderne tørringsanlæg, som er med til at hæve kvaliteten af distriktets vine markant. Resultatet er et kæmpe boom i salget af Amarone, Ripasso og Valpolicella Classico.
Amarone, tradition og terroir
Amarones relativt korte historie betyder, at der ikke er en fasttømret stil eller tradition for, hvordan en Amarone skal laves – bortset fra at vinen er lavet på tørrede druer. Nogle producenter høster sent, med angreb af botrytis, andre høster druerne tidligt, for at fremme syre og frisked. Tørringen øger indholdet af sukker i druerne og betyder, at den færdiggærede vin har et højt indhold af alkohol på minimum 14 %. Men lige så væsentligt er det, at tørringen medføre et utal af andre biologiske forandringer i druerne, der har betydning for blandt andet aromaudviking, viskositet, syreprofil etc.
De største producenter og kooperativer i Amarone taler ofte mere om måden, vinen er lavet på end om markerne, som druerne kommer fra. Det er relativt få og mindre producenter, som laver vin, der ikke blot har fokus på at koncentrere sukkerindholdet i druerne og være teknisk korrekte, men som også afspejler de enkelte årgange og det sted, hvor druerne vokser.
De små og mindre producenter har typisk fokus på at udskifte de traditionelle og højtydende pergolaer med guyot-opbinding af vinstokkene for at sikre lavere høstudbytter og sunde solmodne druer. De har en præcis forståelse af den enkelte vinmark og bedre mulighed for at høste på det helt rigtige tidspunkt end storproducenter med 100 hektar vinmarker eller mere.
Amarone, klima og geografi
Amarone della Valpolicella ligger tæt ved Gardasøen og Verona. Området har et tempereret middelhavsklima med forholdsvis lave temperaturer om sommeren og milde vintre. Distriktet kan groft sagt opdeles i en nordlig og sydlig region.
I den køligere region i området nord for Verona ligger vinmarkerne ofte højere end i den sydligere og østligere del af vindistriktet, som grænser op til den flade Po-slette. Vinmarkerne i nord er beskyttede af Venetos højeste bjerg Monte Lessinis, som sørger for kølig dis om sommeren. Det giver saftig frugt og livgivende syre i vinene. Skråningerne i den nordlige ende af distriktet er ofte bedre eksponerede i forhold til solen, dræner bedre og giver solmodne druer med et højere indhold af syre end de fladere marker i den sydlige del af distriktet.
Læs mere om vinhuset Viviani, som laver Amarone, Ripasso og Valpolicella Classico fra egne marker i den nordligste del af Amarone della Valpolicella