Domaine La Tour Saint-Hilaires rødder strækker sig helt tilbage til det 9 århundrede, hvor den lokale munkeorden opførte et kloster på bakketoppen lige udenfor Fontaines, midt mellem Rully og Mercurey. Lieu-dit’en Saint-Hilaire udgør 80 hektar, hvoraf ca. 75 hektar er skov, 4 hektar er enge og 1 hektar er vinmark. Efter den Franske Revolution solgte kirken ejendommen til Colombet familien, som opførte den jagthytte, som også i dag gør det ud for vineri. Gården blev i 1982 atter solgt videre til Valadon familien, og i 2000 blev den nuværende 1,02 hektar Chardonnay plantet ud af yngste generation William Valadon.
I 2014 købte ønologen Luc Cadel sammen med familien vingården, med planer om at lave sin egen vin. Han gik desværre ret pludseligt bort i 2017, hvorefter hans søn Valentin har overtaget. Det stod ikke skrevet i kortene at Valentin skulle lave vin, og han har egentlig en Master i Entrepeneurship & Innovation – men med et brændende ønske om at realisere faderens drøm, videreuddannede han sig i 2021 til vinmager ved landbrugsskolen i Beaune, sideløbende med at han lavede sin første årgang på La Tour Saint-Hilaire.
En af de unikke kendetegn ved Monopole-marken er undergrunden. Den består af et ganske tyndt lag sand og silt, og næsten ingen ler, før man når ned til den massive Kimmeridge klippe i ca. 50 centimeters dybde. Det er jord og undergrund, som har mere til fælles med Chablis end de omkringliggende appellationer. Det kan mærkes i vinen der produceres herfra, som har en voldsom intensitet og nærmest saltet syre, bundet op i et helt stramt skelet. Alt arbejde foregår i hånden, certificeret økologisk men efter biodynamiske forskrifter, og i kælderen tilstræbes så lidt indblanding som muligt, ligesom nyt fad holdes på et absolut minimum.
Valentin laver udover Monopol-vinen fra Tour Saint-Hilaire også et par negociantvine på druer købt af hans nabo. Det er simplere og lidt mere rustikke vine, men akkurat lige så charmerende som “den ægte vare”!